Lär dig att spara pengar

 
Har du svårt att hålla i pengarna? Ekar bankkontot tomt i slutet av månaden? 
Ingen fara. Vare sig du sparar till en resa, en egen lägenhet eller bara den där snygga väskan du vill ha så följer här några tips på hur man kan lära sig att hålla i pengarna och spara mera! 
 
 
GÖR EN BUDGET
Detta är ett perfekt sätt att få ordning på sin ekonomi. Kolla ditt senaste kontoutdrag för att se vart du har lagt mest pengar, och se om det verkligen är värt så mycket pengar. Visst är det gott att fika och att kolla på bio, men måste du lägga så mycket pengar på det? 
Skriv en lista med dina regelbundna utgifter (såsom t.ex. gymkort, abonnemangskostnader mm) och skriv sedan ner andra kostnader du brukar ha. Vill du spara pengar så skriver du in det i budgeten också.
 
FLYTTA PENGAR IFRÅN KONTOT
Detta är det mest effektiva enligt mig. Om du brukar spendera alldeles för mycket pengar i baren på utekvällar eller shoppar lite för mycket är detta perfekt för dig! Bestäm dig innan du går hemifrån hur mycket du får spendera.
Vi säger att du ska ut en kväll och inträdet kostar 100kr och du vill max spendera 200kr förövrigt. Flytta då resten av pengarna på ditt konto till ett annat sparkonto du inte kan komma åt, för då kan du inte spendera mer än 300kr!
Då existerar dessutom ingen ångest över att kolla ditt konto morgonen efter.
 
LÄR DIG ATT SÄGA NEJ 
Lär dig själv att inte slösa pengar på mat eller andra småkostnader. Som vi alla vet kan små kostnader bli de allra största om de är regelbundna. Vill du spara pengar måste du lära dig att säga nej till en lunchdejt ibland och kanske föreslå en hemmakväll där ni lagar maten själva. Det är inte rimligt att lägga hela sitt studiebidrag på fika, hämtmat eller godis, så att börja dra ner på de småkostnader som finns kan göra stor skillnad. 
 
 
SÄLJ SAKER DU INTE BEHÖVER 
Har du massor med kläder du aldrig använder i din garderob? Eller kanske skor du inte tycker om längre? Sälj dem. Jag sålde mina gamla Dr Martens skor häromveckan, och fick 500kr rakt ner i fickan! Det är helt klart värt det att anordna en bloppis eller lägga ut några annonser på Blocket. Det enda viktiga att tänka på är att ha rimliga priser, för då får du det sålt. Detta är ett superbra sätt att tjäna lite extrapengar samtidigt som du blir av med gamla grejer!
 
SÖK EXTRAKNÄCK 
Sök ett jobb utanför skolan. Att ha ett deltidsjobb kan vara krävande, men du får lite extrapengar som du kan lägga på sparkontot. Dessutom är det super att få lite kontakter, för ju mer referenser du har på CV:t desto lättare lär du ha att hitta jobb i framtiden!
 
SÄTT UPP MÅL & SPARKONTO 
Sätt upp ett sparkonto just för det du sparar till. Om du sparar till en studentresa till exempel, döp då sparkontot till "Studentresa" och det blir mycket roligare att sätta in pengar på det. Att ha ett sparkonto utan att veta vad man ska göra med pengarna kan lätt göra att du struntar i att spara, så mitt tips är att sätta upp ett mål. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0